9 Ekim 2016 Pazar

Parfüm Adı Nereden Geliyor?

Parfüm
1906’da üretilip 1990’lara kadar firma kataloğunda yer alan Apres L’Ondee, 1912’de üretilen L’Heure Bleue, Champs Elysees caddesi 68 numarada açtıkları ikinci dükkandan sonra üretilen Mitsouko, 1920’lere damgasını vuran Shalimar (özellikle yeni yükselen Kuzey Amerika pazarında büyük sükse yapmıştır), 1929’da üretilen ve 1980’lerde yeniden lanse edilen Liu ve özellikle Jacques Guerlain’in yakın arkadaşı Küçük Prens’in yazarı Saint-Exupery’nin romanları ve uçuşlarından esinlenen Vol de Nuit,
Kokulu duman anlamına gelen parfüm kelimesi dilimize Latinceden girmiştir. Tarihçesi neredeyse insanlık kadar eski olan parfüm iilk 14. YY’da günümüzdekilere benzer şekilde üretilerek macar kraliçesine atfen “Macar suyu” olarak adlandırılmıştır.

Parfümün gelişme süreci 16 YY’da cam sanatının gelişip ilerlemesiyle hızlanmıştır. En fazla da fransada üretilmekteydi. 17 ve 18. YY’da gelişen parfüm endüstrisi 20. YY’da artık muhteşem kokuları ve tasarım harikası şişeleriyle de göz doldurmaya başlamıştır. Günümüzde parfüm yalnız vücut kokusu olarak değil kişilikleri belirleyici olması açısından da kadın ve erkeklerin yaşamlarının birer parçası durumuna gelmişlerdir. Bayan parfümleri çiçek ve baharat kokulu çeşitleriyle sunulmaktadırlar. Sarışın ve açık tenli kadınlar çiçek kokulu bayan parfümünü tercih etmelidirler.  Baharat kokulu bayan parfümleri ise esmer tenlilerin tercihi olmalıdır. Erkek parfümlerinde Türkiyede en çok aranan kokular çam kokusu ve çikolata kokusudur. Çikolata kokulu erkek parfümleri çağdaş ve bakımlı erkeklerin tercih ettiği parfüm çeşididir. Türkiye’de parfüm endüstrisi oldukça gelişmiş ve bu piyasada yabancı rakipleriyle boy ölçüşecek duruma erişmiştir. İthal parfümler kalite açısından daha üstün gibi görünseler de yurdumuzda üretilen bayan parfümleri, erkek parfümleri artık ithal parfümler kadar beğenilip aranmaktadırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder